Bolha

A bolha 1-2 mm nagyságú, gyorsan szaporodik, a világon szinte mindenhol megtalálható. Nagyon szívós, gyors és más állatokon élősködik, valamint az ember vérével is táplálkozik. Ugyanolyan jól tűri az éhezést, mint az ágyi poloska, de képes akár minden nap vért szívni. A bolha, ugráló lába segítségével rendkívül gyorsan változtatja a helyét. Petékkel szaporodik, melyek szerves törmelékkel táplálkoznak.

Hogyan kerül a bolha a lakásba?

Sajnos házi kedvenceink által. A kutyáknál és macskáknál történő bolhairtás nagyon fontos dolog, de előfordulhat, hogy ez kevés és a bolhák otthonunkban is elszaporodnak.
Mivel a bolha az ember vérét is kedveli, betegségeket terjeszthet, vagy allergiás reakciókat válthat ki csípésével.

Honnan tudható, hogy bolhával van dolgunk?

Ha bolhával fertőzött a lakás, szinte lehetetlen a nyugodt alvás. A bolha csípése sokáig viszket, ezért álmatlanságot és kialvatlanságot okozhat. A bolha csípése azért viszket, mert csípése közben véralvadásgátló és értágító anyagot juttat az ember szervezetébe. A csípés helye duzzadt lesz és bőrirritációt vált ki. A csípés helyén gyulladás lép fel, ami vakarózásra készteti a csípés áldozatát. A vakarózás felsérti a bőrfelületet, ami elfertőződhet. A bolhacsípések leggyakrabban lábszáron és deréktájon fordulnak elő. A bolha vérszívásának időtartama változó, akár 2-3 óráig is eltarthat. Miután a bolha jól lakott elhagyja a gazdát, a vér megemésztéséig sötét, védett helyre vonul. Ilyen hely lehet például az ágynemű vagy a levetett ruha.
A bolha ürüléke jól látható szabad szemmel is, fekete és apró. Ha nedves textilt, vagy vattát érintünk hozzá, pirosan elszíneződik a kioldódó emésztett vértől.
Mivel a bolhák rejtőzködő életmódot folytatnak, irtásuk rendkívül fontos, hiszen nagyon bosszantó vérszívó rovarok.
A bolha irtás során a falakat és a padlóburkolatot is kezelni kell, ezért az irtás előtt, amennyire csak lehetséges el kell pakolni mindent.
Azokban a lakásokban, ahol gyakran takarítanak, sokkal kisebb eséllyel találkozhatunk bolhával. A felmosás és a porszívózás elpusztítja a bolhát és a lárvákat is.
Ahhoz, hogy biztos hatást érjünk el bolhairtás a során, érdemes szakember segítségét igénybe venni.
Vannak azonban házi praktikák is mellyel próbálkozhatunk, pl, ha sót szórunk szét a szőnyegen és másnap felporszívózzuk. Vagy ha kiteszünk egy tálba mosogatószeres vizet, az is hatékony lehet. A tál közepén gyújtsunk meg egy gyertyát, a fény odavonzza a bolhát, a mosogatószer pedig elpusztítja.