Csótány

Csótánnyal a nagy túlélőképessége miatt bárhol találkozhatunk. A csótány nappal rejtőzködő életmódot folytat, éjszaka viszont aktív. Szaglása kitűnő, mely segíti táplálékszerzését. A csótány mindenevő. Mivel az önmegtermékenyítésre is képes, nagyon gyorsan szaporodik. Egyes egyedeik betegségeket hordoznak, ezért érdemes minél előbb megszabadulni tőlük.

A csótánynak több fajtája van, de Magyarországon ebből 3 fajjal találkozhatunk.

A csótánynak van szárnya, de azt az amerikai csótány kivételével egyik faj sem használja. A teste lapított, ovális körvonalú. Petékkel szaporodik, melyeket petezsákban rak le, egyszerre 12-60 db-ot. A peték fejlődéséhez ideális körülmény a meleg, párás helyek, ezért általában a vizes blokkok közelében bukkanhatunk rájuk.  Jól bírja az éhezést, de a szomjazást már kevésbé, ezért szomját néhány naponta oltania kell.

Hogyan kerül a csótány a lakásba?

A csótány távoltartásához sajnos nem elegendő a rendszeres takarítás. A saját lábán is bemászhat a lakásba, az utcáról vagy akár a pincéből, de egy költözés során is bekerülhet a bútorokkal együtt.
Ha figyelembe vesszük a közegészségügyi szempontokat, nem véletlen, hogy a csótány elleni védekezést egészségügyi törvény írja elő. Minden olyan ipari egységben és intézményben (társasházak, éttermek, büfék), ahol a csótány szaporodására adottak a kedvező feltételek védekezni kell elszaporodása ellen, évente 2-3 alkalommal.

A csótány irtásának módszerei:

Gél-technológia

Ez egy korszerű technológia, mely nem igényel semmilyen előkészületet. Nagy hatékonyságú és az irtás után a terület rögtön használható. A kezelt területen sokáig biztosítja a csótány-mentességet. Emberre és háziállatokra nem veszélyes. A gélnek nincs szaga, fehér vagy barna színű és nem hagy maga után piszkot. Az irtás során 3-4 mm-es gél cseppeket juttatnak a repedésekbe, résekbe egy arra alkalmas pisztoly segítségével.

Permetezés módszere

Ez a legismertebb csótányirtó módszer, hatása gyors, a gél-technológia kiegészítésére szolgál. A géles csótányirtás lassú folyamat, ezért előfordulhat, hogy ki kell egészíteni permetezéssel. A permetezés a sarkok, szegélyek, küszöbök környékén, 10-20 cm-es területen történik. Ez a csótányirtási módszer már előkészületeket igényel, mivel a vizes helységek, szélek, szegélyek környékét szabaddá kell tenni.