Darázs

Ha a darazsak megjelennek az ember életterében, igen nagy gondot tudnak okozni.
A darazsak társas kolóniákban, 1 éves családban élő rovarok. Fajonként eltér a darázsfészek alakja és elhelyezkedése.
A fészek megközelítését a darazsak veszélyként értékelik és mindent elkövetnek, hogy megvédjék azt.


Magyarországon 3 darázsfaj terjedt el, a francia darázs, a német darázs és a lódarázs.

 

A lódarázs irtásához, mindenképpen kérje szakember segítségét!

A darazsak előfordulási helye a kertes övezetek, de nem ritka, hogy társasházak, panelházak közelében is előfordulnak. Csípésük fájdalmas és az arra érzékeny embereknél allergiás reakciókat válhat ki. Ezért rendkívül fontos az irtásuk, különösen óvodák, kórházak és egyéb közintézmények környékén.
Az irtás során el kell pusztítani az összes rovart, különösen a királynőt. Ha a királynő életben marad, akkor nagyon gyorsan újjáépülhet a kolónia. A királynő elpusztítására nagy figyelmet kell fordítani azért is, mert az irtás után újjáépülő kolónia tagjai nagyon dühösen reagálhatnak az emberekre, akik megjelennek a környezetükben. 

Semmiképpen ne kezdjük házilag darázsirtásba, mert ez komoly veszélyekkel és sérülésekkel járhat.

A darazsak rejtett fészkeket alakítanak ki – tetőszerkezetbe, padláson, cserép alatt - , ami még a szakemberek dolgát is megnehezíti. A darázsirtás mindig extrém helyzeteket idéz elő, amihez szaktudásra és nagy gyakorlatra van szükség.
Ha rejtett darázsfészekre bukkan, haladéktalanul végeztesse el az irtást, ne várja meg a tél beálltát, mert a következő nyárra még több kolónia megjelenésével kell számolnia.

A lódarázsnak és német darázsnak többrétegű, emeletes fészke van, ahol több száz egyed él együtt. Ha veszélyt éreznek, olyan támadásra képesek, hogy orvosi beavatkozásra is szükségünk lehet. Ezért nem menjen a fészek közelébe és ne próbálja meg eltorlaszolni a bejáratot, mert a darazsak berághatják magukat a lakótérbe, ami újabb veszélyt jelent. Mivel a kolónia folyamatosan növekedik, amúgy is megvan az esélye, hogy a fészeképítések miatt megjelennek otthonunkban.
A szakemberek megfelelő védőruhában és felszereléssel végzik a darázsirtást. A nap bármely szakában elvégezhető az irtás, mert a darázs irtószer azokat a darazsakat is fogja pusztítani, melyek az irtás ideje alatt nem tartózkodnak a fészekben. Az darázsirtás során a szakemberek megkeresik azokat a járatokat, ahol a darazsak közlekednek és azokon keresztül juttatják el az irtószert a darázsfészekbe, így nem kell bontást alkalmazni ahhoz, hogy hozzáférjenek a fészekhez.

Fontos, hogy a megrendelő segítségével meg tudjuk határozni a darázsfészek pontos helyét. Ha darazsak fészkének helye nem meghatározható, akkor a darázsirtás nem lesz hatékony.

A darázsirtás módszerei: