Hangya

A hangya leggyakrabban otthonunk konyhájában és vizesblokkjaiban fordul elő, cukortartalmú élelmiszert keresve. 
A hangyák kitűnő szervezettséggel, nagy tömegekben, rejtett fészkekben élnek. Fészküket leginkább a föld alatt, növények gyökérzetében, fák odvaiban találhatjuk. De találhatunk földfelszín feletti hangyavárakat is. Fészkeik nagyon változatosak, mivel jól alkalmazkodnak környezetükhöz. Testhosszuk igen gyakran csak 1-2 mm, fullánkja csak nagyon kevés fajnak van.


A hangyakolóniát hímek, nőstények, dolgozók és katonák alkotják.


Magyarországon a legismertebb hangyafajták a következők: házi, földi és fáraóhangyák, illetve a nagy károkat okozó faodvasító lóhangyák.
Könnyűszerrel jutnak be az ember életterébe és sok kellemetlenséget okozhatnak. Apró termetük miatt könnyűszerrel jutnak be lakásunkba, padlózat és falsík találkozási pontjainál, vagy a nyílászárók mentén.
Ha házi módszerekkel nem tudjuk kitessékelni őket lakásunkból, érdemes szakember segítségét kérni.
Hangyairtás előtt meg kell győződni, hogy melyik fajta jelenlétéről van szó.
A hangyairtás permetezéssel történik, a vonulási útvonaluk mellett célszerű kezelni búvó- és tartózkodási helyüket is. Permetezni kell a repedéseket, csővezetékek faláttörési helyeit, konyhát, fürdőszobát.
Sajnos még a szakember által végzett hangyairtás sem garantálja, hogy örökre megszabaduljuk a hangyáktól. Bármikor előfordulhat egy új boly befészkelése és a hangyák újból megjelennek. De szerencsére vannak módszerek, amik segítenek távol tartani őket.
Először is érdemes megfigyelni, hogy csak átjáró házként használják-e otthonunkat, vagy a fészkük is a házunk közelében helyezkedik el.
Próbáljuk megkeresni az okát, hogy miért költöztek be hozzánk. Ha például gyakran eszünk és iszunk a konyhán kívüli helységekben, akkor akár az egész lakást is könnyen elboríthatják a hangyák.
Otthonunk tisztán tartása nagyon fontos! A kenyérszelés közben lepotyogott morzsákat porszívózzuk össze, ha valamilyen folyadék kiloccsan, gyorsan töröljük fel, nehogy széthordjuk lakásunk több pontjára. Ürítsük gyakran a konyhai szemetest.