Rágcsálók

Magyarországon a két legelterjedtebb rágcsáló faj az egér és a patkány

Igen nagy károkat tudnak okozni, ezért az egészségügyi rendeletek kötelezik a rágcsálóirtásra az élelmiszergyártókat és forgalmazókat. Az egerek és a patkányok nagyon szapora és mohó állatok, ráadásul fertőzést is terjeszthetnek mind a haszonállatokra, mind az emberre nézve.

Az egerek által terjesztett betegségek

Sertésorbánc, szalmonella, takonykór, agyhártyagyulladás, száj- és körömfájás. Az egér a fészkét, régóta nem bolygatott helyeken, lakáson belül a falak mentén, lyukakban alakítja ki. Ha kedvező életfeltételeket talál, akkor akár egész életét is leélheti egy helyen. Bármilyen növényi és állati eredetű anyagot elfogyaszt. Élete során akár 1000 utódot is képes a világra hozni.

A patkányok által terjesztett betegségek

Pestis, kiütéses tífusz. A patkány, ha éhes képes kisebb haszonállatokat is megtámadni, ilyen például a napos csibe vagy a kisliba. Harapása nyomán patkányharapási lázat is terjeszthet. Egy átlagos patkány körülbelül akkora, mint egy kölyökmacska. De az is előfordulhat, hogy 50-60 cm es testhosszúságra is megnő. Emberre nem támad, inkább elmenekül.
Magyarországon a patkánynak több fajtája van, de a legelterjedtebb a vándorpatkány. A patkány jól alkalmazkodik a környezetéhez, igen szívós rágcsáló. Ha megfelelő körülmények között él, 4 hetente 10-12 utódot is képes világra hozni. A fogai folyamatos növekedése miatt állandó rágást folytat. Ha nem talál élelmet, akkor a vezetékeket és egyéb hasznos dolgokat rág, ami anyagi károkat okoz.


Bárhová képesek bejutni, családi házakba, panellakásokba, szállodákba, gyárakba, raktárokba. A rágcsáló irtást minél előbb el kell végezni, miután felfedeztük nyomaikat.


A rágcsálóirtás előtt célszerű felkutatni a fészküket, hogy az irtás minél hatékonyabb legyen.

Rágcsáló irtásához többféle módszer létezik, ezek lehetnek:

Mérgező csalétek kihelyezéskor nem csak etető-, hanem itatóállomásokat is létesíteni kell, mert a rágcsálóknak nagy a folyadékigényük, így hatásosabban működik a méreg. Nagyon fontos, hogy az etető- és itatóállomások létesítésénél más táplálék ne álljon a rágcsálók rendelkezésére.


A porozás módszerét a rágcsálók vonulási útvonalán célszerű elvégezni.

A lyuk gázosítását csak akkor szabad elvégezni, ha a lyuk kijárata nem vezet zárt térbe.